Zawód: 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów, ponieważ posiada te same umiejętności, które sa niezbędne w pracy kucharza,
- planowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i oceniania sposobu żywienia,
- opracowywania oferty usług gastronomicznych,
- organizowania i wykonywania usług gastronomicznych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- świadczenia usług żywieniowych konsumentom w zakładzie gastronomicznym lub w formie usług cateringowych,
- opracowywania nowych receptur na potrawy i napoje, oraz wdrażania ich do produkcji,
- organizowania procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym,
- organizowania procesu magazynowania surowców i półproduktów oraz zabezpieczania żywności przed zepsuciem,
- kontrolowania przebiegu procesu technologicznego, pod kątem racjonalnego gospodarowania surowcami, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków,
- przestrzegania zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem nowych zaleceń i trendów żywieniowych,
- układania menu codziennego, okolicznościowego oraz na przyjęcia,
- posługiwania się sprzętem komputerowym oraz korzystania z programów komputerowych do planowania i rozliczania działalności zakładu gastronomicznego,
- posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami z zakresu gastronomii, zgodnie z zasadami BHP,
- aranżowania i dekorowania potraw, napojów, stołów oraz sali konsumenckiej,
- współpracowania w zespole oraz zarządzania zasobami ludzkimi,
- obsługiwania gości z zastosowaniem profesjonalnego serwisu,
- rozliczania kosztów usług gastronomicznych,
- promowania usług gastronomicznych,
- porozumiewania się z obcojęzycznymi klientami oraz współpracownikami w języku angielskim.
Kwalifikacje zawodowe:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty zawodowe:
- Technologia gastronomiczna
- Zasady żywienia
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza
- Usługi gastronomiczne
- Rachunkowość i finanse w gastronomii
- Organizacja produkcji gastronomicznej
Praktyka zawodowa odbywa się na pracowniach gastronomicznych oraz w zakładach gastronomii otwartej i zamkniętej.
Miejscem pracy technika żywienia są zakłady żywienia zbiorowego ( stołówki, bary, restauracje, pensjonaty, kawiarnie itp.), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, służba zdrowia( szpitale, sanatoria, placówki sanitarno – epidemiologiczne), organizacje ochrony konsumenta, instytucje zajmujące się upowszechnianiu wiedzy o żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych: cateringu, agroturystyki itp.
Zdobyte kwalifikacje zawodowe mogą być poszerzane poprzez kontynuację nauki na wyższych uczelniach, na kierunkach: żywienie człowieka, technologia żywności, dietetyka, towaroznawstwo żywności i pokrewnych.